Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Luis Arce, δήλωσε ότι συμφώνησε με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι τα κοινά έργα για την εκμετάλλευση του λιθίου και την ανάπτυξη της πυρηνικής τεχνολογίας θα λειτουργούν πλήρως το 2025.
Ο πρόεδρος παρουσίασε στα μέσα ενημέρωσης στη Λα Παζ τις συμφωνίες με τον Πούτιν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στη Ρωσία, όπου συμμετείχε επίσης στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.
Σύμφωνα με τον Arce, συμφωνήθηκε ότι το έργο στο οποίο η ρωσική εταιρεία Uranium One, μία από τις τρεις που υπέγραψαν συμφωνία με τη Βολιβία για την εφαρμογή της τεχνολογίας της άμεσης εξαγωγής λιθίου (EDL) στις αλυκές της Βολιβίας, «πρέπει να τεθεί σε λειτουργία. στη διαχείριση 2025».
Το ίδιο θα συμβεί και στην περίπτωση του Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης στην Πυρηνική Τεχνολογία (Cidtn) που ιδρύθηκε στο El Alto, γειτονική περιοχή της Λα Παζ. Η λειτουργία του περιλαμβάνει τρεις φάσεις.
Άλλες συμφωνίες που επετεύχθησαν μεταξύ του Arce και του Πούτιν περιλαμβάνουν τη ρωσική υποστήριξη προς τη Βολιβία να αγοράσει υγρούς υδρογονάνθρακες για να εξασφαλίσει τον εσωτερικό εφοδιασμό της. Παράλληλα, θα προωθηθεί η επέκταση της εξαγωγικής «εμπορικής βάσης» του νοτιοαμερικανικού έθνους προς τη ρωσική αγορά με προϊόντα όπως ο καφές, ο ανανάς, η κινόα, οι καρδιές από φοίνικα και η σοκολάτα, μεταξύ άλλων.
Ο Arce επεσήμανε επίσης ότι η Ρωσία έδειξε την «απόλυτη προθυμία» της να παράσχει φάρμακα στη Βολιβία και πρόσφερε μισές υποτροφίες για Βολιβιανούς που θέλουν να σπουδάσουν στη χώρα αυτή, συμπεριλαμβανομένου ενός έτους, ώστε να μπορούν να μάθουν τη γλώσσα. Επιπλέον, συμφωνήθηκε με το Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης να σταλούν καθηγητές για να διδάξουν ρωσικά στο κρατικό ινστιτούτο γλώσσας της Βολιβίας και θα διευκολυνθεί η αναγνώριση των πτυχίων που αποκτούν Βολιβιανοί επαγγελματίες στη Ρωσία. Υπάρχει επίσης συμφωνία για συνεργασία στον αθλητισμό, για τη βελτίωση των επιδόσεων των Βολιβιανών αθλητών, πρόσθεσε.
Ο Arce τόνισε τη συμμετοχή του στο φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, στο οποίο μίλησε για το λεγόμενο «Παραγωγικό κοινωνικό οικονομικό μοντέλο της κοινότητας» που ανέπτυξε και διαβεβαίωσε ότι με το μοντέλο της, η Βολιβία «δείχνει στον κόσμο» ότι είναι δυνατόν να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη και «μείωση της φτώχειας και των ανισοτήτων» σε ένα δυσμενές παγκόσμιο πλαίσιο.
Η Βολιβία και η Ρωσία έχουν μια έντονη πολιτική συγγένεια που οδήγησε τη χώρα της Νότιας Αμερικής να απέχει από την ψηφοφορία επί των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Πηγή: EFE
Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος – ertnews.gr