Ένα νέο είδος υδρόβιου οργανισμού φαίνεται πως έκανε την εμφάνισή του στον ποταμό Άραχθο, προκαλώντας το επιστημονικό ενδιαφέρον, την οικολογική αγωνία και –φυσικά– το διαδικτυακό γέλιο. Πρόκειται για τα πατινόψαρα, ένα μεταμοντέρνο είδος με ηλεκτροκίνηση, γυροσκοπική ισορροπία.
Τα «πατινόψαρα» εντοπίστηκαν στον πυθμένα του ποταμού, κάτω από τη γέφυρα της Άρτας, έπειτα από «απελευθέρωση» με ελεύθερη πτώση από αστικούς φυσιολάτρες.
Αν και αρχικά υπήρξε αιφνιδιασμός, ο Δήμος Αρταίων αντέδρασε αστραπιαία, ανακοινώνοντας ότι προτίθεται να εντάξει το φαινόμενο σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα έρευνας και διατήρησης νέων υδρόβιων ειδών, με τίτλο:
“e-Fauna: Εξερεύνηση και Υποστήριξη Εναλλακτικών Πληθυσμών Μετακίνησης στον Υγρό Ορίζοντα της Νοτιοδυτικής Ηπείρου”.
Στόχος του Δήμου είναι η διάσωση, μελέτη και αξιοποίηση του νέου είδους, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας τεχνητού βιότοπου για τα πατινόψαρα, στο Παραποτάμιο Πάρκο, με δυνατότητα υιοθεσίας από πολίτες και σχολεία. Κάθε πατινόψαρο θα συνοδεύεται από QR code και με το ιστορικό πλεύσης του.
Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, τα πατινόψαρα έχουν πλήρως απολέσει την αρχική τους λειτουργία, αλλά διατηρούν υψηλή αισθητική αξία, ειδικά όταν το φως πέφτει πάνω τους και ανακλώνται οι φυσαλίδες της χαμένης αξιοπρέπειας του αστικού εξοπλισμού.
Μέσα σε λίγες ώρες από την εμφάνιση των πρώτων εικόνων στα social media, οικολογικές οργανώσεις, ερευνητικά κέντρα και νεοφυείς επιχειρήσεις από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την “περίεργη αυτή ένωση τεχνολογίας και φύσης”.
Καθηγητής Θαλάσσιας Τεχνοοικολογίας του Πανεπιστημίου Κοπεγχάγης, που βρέθηκε ήδη στην Άρτα με drone και βατραχοπέδιλα, δηλώνει στο artinos.gr:
«Πρόκειται για μοναδική περίπτωση τεχνητής εξέλιξης σε υδάτινο περιβάλλον. Δεν ξέρουμε αν τα πατινόψαρα αναπαράγονται ή αν… απλώς πετάγονται.»
Παράλληλα, η startup “ScooBlue”, με έδρα το Βερολίνο και παρουσία σε 42 χώρες, ετοιμάζει πρόταση χρηματοδότησης 3,2 εκατομμυρίων ευρώ για να μετατρέψει τα πατινόψαρα σε υβριδικά μέσα μεταφοράς για ποτάμια πόλεις, κάνοντας λόγο για “eco-mobility σε ρευστή μορφή”.
Η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις, ενώ οι κάτοικοι της Άρτας αναμένουν με ανυπομονησία την πρώτη έκθεση με τίτλο «Ποταμίσιοι Δρόμοι – Η Τέχνη του Πατήματος στο Υγρό Στοιχείο», που αναμένεται να φιλοξενηθεί στο παλιό Δημαρχείο.
Το μόνο σίγουρο είναι πως τα πατινόψαρα ήρθαν για να μείνουν – τουλάχιστον μέχρι να βγουν και τα drones για ψάρεμα.