Να ξανακερδίσει τους συνταξιούχους στοχεύει ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ο οποίος θα ανακοινώσει σήμερα στην ομιλία του στα Μίντλαντς ένα νέο φορολογικό σύστημα ώστε να μην καταβάλουν φόρους για την κρατική τους σύνταξη.
Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου
Οι Συντηρητικοί λένε ότι το σχέδιό τους “Triple Lock Plus” θα αυξήσει το προσωπικό επίδομα των συνταξιούχων κατά τουλάχιστον 2,5%.
Γράφοντας στην Daily Telegraph, η επικεφαλής οικονομική γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, Λαουρα Τροτ, υποστηρίζει ότι οι συνταξιούχοι δεν θα πληρώσουν “ποτέ” φόρο εισοδήματος υπό τους Συντηρητικούς.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι στρατηγιστές των Τόρις ελπίζουν ότι η πολιτική αυτή μπορεί να ξανακερδίσει τους συνταξιούχους που έχουν απογοητευτεί από τα πεπραγμένα του κόμματος τα τελευταία χρόνια.
Οι Financial Times γράφουν ότι το σχέδιο είναι πιθανό να τύχει καλής υποδοχής , από πολλούς βουλευτές των Τόρις, μετά την κριτική από τις τάξεις του κόμματος για τα σχέδια του πρωθυπουργού να αναβιώσει την εθνική θητεία για τους 18χρονους.
Η σκιώδης υπουργός οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς κατευθύνεται επίσης στα Μίντλαντς, όπου θα εκφωνήσει την πρώτη μεγάλη ομιλία της προεκλογικής εκστρατείας της
Οι Εργατικοί θα είναι και “υπέρ των εργαζομένων και υπέρ των επιχειρήσεων”, αν κερδίσουν τις γενικές εκλογές και θα προσπαθήσει να καθησυχάσει τον επιχειρηματικό κόσμο υποσχόμενη να “ηγηθεί του πιο αναπτυξιακού υπουργείου Οικονομικών στην ιστορία της χώρας μας”.
Την υποστήριξη στο εργατικό κόμμα ενίσχυσε η επιστολή περισσότερων από 120 επιχειρηματιών , μεταξύ των οποίων ο σεφ Τομ Κέριτζ και ο ιδρυτής του Wikileaks Τζίμι Γουέιλς, οι οποίοι υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή με την οποία δίνουν την υποστήριξή τους στους Εργατικούς για την “επίτευξη του πλήρους οικονομικού δυναμικού του Ηνωμένου Βασιλείου”.
Οι Times αναφέρουν ότι η εφημερίδα ελαβε μια επιστολή από έναν συνασπισμό ηγετών επιχειρήσεων που υποστηρίζουν τους Εργατικούς και αναφέρουν ότι οι εκλογές αντιπροσωπεύουν “την ευκαιρία να αλλάξει η χώρα”. Προσθέτουν ότι χρειάζεται μια «νέα προοπτική» ώστε η Βρετανία να «απελευθερωθεί» από μια δεκαετία οικονομικής στασιμότητας.
Εάν το αποτέλεσμα των εκλογών κριθεί από την προσωπικότητα και όχι από την πολιτική, ο Σερ Κιερ Σταρμερ είναι ήδη με το ένα πόδι στην Downing Street.
Αυτό είναι το ξεκάθαρο συμπέρασμα μιας αποκλειστικής έρευνας για την εφημερίδα Independent και στηρίχτηκε την ημέρα που ο Κιερ Σταρμερ στην πρώτη του κεντρική ομιλία της γενικής εκλογικής εκστρατείας, εστίασε στην προσωπική του ιστορία και στον αγώνα της οικογένειάς του με τη φτώχεια, ενώ προσπαθούσε να καταπνίξει τις αμφιβολίες για το τι είδους πρωθυπουργός θα ήταν.
ertnews.gr